Over UV kleding

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 40.000 mensen getroffen door huidkanker, in 90% van de gevallen veroorzaakt door te veel UV straling van de zon. Dit komt onder andere doordat de UV straling in onze regio 10% hoger is dan 30 jaar geleden. Eén van de meest effectieve en gemakkelijk manieren van bescherming is UV kleding. Sonpakkie brengt je daarin de beste kwaliteit. Wij geven je uitleg waar je op kunt letten bij aanschaf van UV beschermende kleding en uitleg over de strenge standaarden waaraan je Sonpakkie voldoet.

 

1. Waar moet ik letten bij aanschaf van UV beschermende kleding?

Let op de beschermingsfactor, maar ook op de UV standaard waaraan de kleding voldoet. Sonpakkie is sneldrogend en biedt ook een zeer goede bescherming in het water.

De beschermingsfactor (UPF) is een belangrijke graadmeter om naar te kijken. Gezien de verschillende standaarden is het verstandig om ook hier aandacht voor te hebben. Let op de aanwezigheid van onderstaand logo. Dan weet je zeker dat het product dat je aanschaft voldoet aan één van de meest strenge eisen.

Tenslotte is het gebruik interessant. Ga je het product gebruiken op het strand of in het water, zoek dan een product dat daarvoor geschikt is. Zo voorkom je dat je of je kind warme en plakkende kleding aan heeft. In de Sonpakkie kleding is stretch opgenomen, makkelijk voor actief gebruik. Daarnaast droogt het materiaal snel.

 

2. Waar staat UPF voor en wat geeft het verschil in waarden aan?
UPF staat voor UV Protectie Factor. Veel van de UV beschermende kleding heeft een UPF van 50 of lager. Je Sonpakkie heeft een UPF van maar liefst 80.

Bij kleding wordt de UV Protectie Factor gebruikt, afgekort als UPF. Dit is vergelijkbaar aan de SPF, wat bij zonnecrèmes wordt gebruikt. Om vast te stellen welke beschermingsfactor mag worden toegekend wordt de kleding getest aan de hand van verschillende UV standaarden (zie bovenstaande vraag). UPF 80 wil zeggen dat de er slechts 1/80 deel van de schadelijk UV straling wordt doorgelaten, dus voor meer dan 99% werend is. Een hogere UPF wordt bereikt door het materiaalsoort en de UV absorbers die in de kleurstof zijn verwerkt. Wel zo prettig als je ook verder gaat reizen!

Wat veel mensen niet weten:

- Er zijn stoffen waar de zon dwars doorheen schijnt en alsnog voor verbranding kunnen zorgen. Een linnen blouse heeft bijvoorbeeld maar UPF 2.

- Gewone kleding biedt je nauwelijks bescherming tegen de zon (een UPF van maximaal 10).

- De meeste UV beschermende kleding een UPF heeft van 50 of lager.

- Dat Sonpakkie een forse stap verder gaat: ondanks de zware testen is Sonpakkie in de meeste gevallen een UPF van 80 toegekend!

 

3. Continue kwaliteit volgens de hoogste standaard
Sonpakkie is getest aan de hand van de meest strenge standaard die wereldwijd beschikbaar is. De beschermingsfactor is gebaseerd op de bescherming die de kleding biedt in de meest ongunstige omstandigheden: als een product gedragen, uitgerekt en nat is.

Jouw Sonpakkie is getest aan de hand van de strenge UV 801 standaard. Kenmerkend is dat bij deze standaard de kleding ook wordt getest als deze gedragen, uitgerekt en nat is. De laagst gemeten bescherming die het product biedt wordt als factor toegekend. We hebben voor deze standaard gekozen omdat het meer aansluit bij de praktijk waarin onze producten gebruikt worden. Dit terwijl bijna alle verkrijgbare kleding wordt getest aan de hand van de Australische standaard (AS/NZS 4399:1996) óf de Europese standaard (EN 13758-1). Deze standaarden testen de kleding in nieuwe staat, terwijl door het gebruik van de kleding de bescherming gemiddeld al met 33% afneemt!

Onze UV beschermende kleding is in Zwitserland getest en gecertificeerd door het ‘Institute of the International Testing Association For Applied UV Protection’. Deze kwaliteit wordt telkens opnieuw gemeten en toegekend per kleur.

“Al 26 jaar lang produceren wij UV werende kleding. Wij zijn elke keer weer trots op de verworven certificering en blijven ons hiervoor inspannen!”

Voor meer informatie over verstandig zonnen met UV werende kleding, kijk op de website van het KWF.